10 przepisów na zdrowe i kolorowe koktajle do wykonania w domu!

Kocham lato zwłaszcza ze względu na fakt, że mamy tak ogromny wybór owoców i warzyw na wyciągnięcie ręki. Czasem przygotowując kolejną sałatkę czy koktajl mam wrażenie, że nadrabiam witaminowo-minerałowe niedobory z całego roku!

Zalety koktajli? Na pewno je znasz – po pierwsze i najważniejsze – idealne źródło łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Po drugie – pyszny smak, po trzecie – uczucie sytości przy stosunkowo małej ilości przyjętych kalorii, które utrzymuje się na długo.

W zależności od tego jaką konsystencję koktajli lubisz – gęste czy  bardziej rzadkie – dobierasz odpowiedni składnik w postaci jogurtu, mleka czy choćby soku lub wody.
Nigdy nie znudzisz się smakiem, bo możesz dowolnie eksperymentować z łączeniem składników.

Przyznaję, że w mojej diecie na stałe koktajle zagościły około dwa lata temu. Wcześniej za nimi nie przepadałam, a dziś jestem wielką fanką. Po prostu musiałam się przekonać. Niektóre z tych, które Wam dzisiaj pokażę wiążą się z miłymi wspomnieniami. Ich smak jest wyjątkowy nie tylko ze względu na składniki, ale i ich historię. A niektóre to po prostu kolejne eksperymenty smakowe, które są wg mnie strzałem w 10!

Co ciekawe, koktajle czy smoothies niekoniecznie wykonuje się z samych warzyw czy owoców. Świetnym dodatkiem smakowym, który jednocześnie wzbogaca skład o cenne właściwości są przyprawy takie jak kurkuma, cynamon, pieprz czarny lub Cayenne albo imbir. Wpleć te aromatyczne przyprawy w skład swoich koktajli, a dodatkowo podkręcisz swój metabolizm.

Tak jak mówiłam – same korzyści, więc zabierzmy się wreszcie za te smakołyki!

1. KOKTAJL O SMAKU MANGO Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Ten napój piłam pierwszy raz będąc w Berlinie w tajskiej restauracji. Piękny słoneczny dzień, mnóstwo dobrych emocji towarzyszących zwiedzaniu najciekawszych zakamarków tego miasta, świetne towarzystwo i ogromny puchar tego właśnie koktajlu. Wiele czasu minęło (nie wiem dlaczego, chyba o nim trochę zapomniałam) zanim odtworzyłam ten przepis w domu. Składniki jakich potrzebujesz to dojrzały owoc mango, sok z połowy limonki, szklanka mleka kokosowego (niecała), trochę soku jabłkowego do smaku w ilości około pół szklanki oraz szczypta kurkumy. Wszystko blendujesz. Ja na koniec dodaję kilka listków świeżej melisy do dekoracji.

2. KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA MLEKU MIGDAŁOWYM

Ten koktajl lubię głównie ze względu na truskawki. Potrzebne Ci będą oczywiście truskawki ok. szklanki lub trochę więcej, 1 banan. Wrzuć to do blendera i dopełnij mlekiem migdałowym. Zmiksuj.
Mleko migdałowe jest świetną alternatywą dla osób nietolerujących mleka krowiego – nie zawiera laktozy, glukozy i cholesterolu. Ma za to w składnie dużą ilość witaminy E, która jest świetnym przeciwutleniaczem. Spowalnia procesy starzenia się oraz przeciwdziała nowotworom.

3. KOKTAJL ARBUZOWO – JOGURTOWY

Może nie do końca fit, bo do przygotowania tego smakołyku potrzebne będą lody jogurtowe, ale wierzcie mi – przepyszny! Wrzuć do blendera kawałki arbuza, około 300 gram (oczywiście bez pestek), do tego szklanka jogurtu naturalnego i 100 gram lodów jogurtowych – jeżeli chcesz wybierz jakieś smakowe. Kiedy to wszystko zmiksujesz – zwariujesz na punkcie tego koktajlu!

4. KOKTAJL ORZECHOWY

Coś dla sportowców lub miłośników masła orzechowego, choć czasem mam wrażenie, że te dwa czynniki są ze sobą baaaardzo powiązane! Tym razem w blenderze mieszasz: 2 łyżki naturalnego masła orzechowego, pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, szczypta soli i możesz dodać trochę miodu lub ostatecznie cukru do smaku – chociaż ja nie dodaję nic słodzącego i też mi smakuje 🙂 Alternatywą dla cukru czy miodu może być połowa banana – świetnie się skomponuje z resztą składników i doda naturalnej słodyczy.

5. ORZEŹWIAJĄCE ZIELONE SMOOTHIE

Jeżeli w ciepłe letnie dni potrzebujesz orzeźwienia i postawienia na nogi – spróbuj tego zielonego cudeńka! W blenderze umieść mały ogórek szklarniowy, taki około 80 g, ponadto połowę miękkiego awokado, garść świeżego szpinaku, sok wyciśnięty z kilku mandarynek i około szklankę soku jabłkowego. Pamiętaj: ogórka i awokado obierasz, z mandarynek wyciskasz sok, szpinak pozbawiasz twardych łodyżek. Wszystko blendujesz.

6. KOKTAJL CZEKOLADOWY Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

Przygotuj mleko – może być roślinne, ale niekoniecznie. Do tego banana średniej wielkości, łyżeczkę gorzkiego kakao, szczyptę gałki muszkatołowej – opcjonalnie możesz dodać kiełki np. lucerny albo słonecznik. Wszystko zblenduj.
Kakao to nieocenione źródło antyoksygantów. Wiedziałeś, że Majowie i Aztekowie cenili kakao bardziej niż złoto? Wykorzystywali je nawet jako środek płatniczy.
Substancje zawarte w kakaowcu skutecznie wspomagają układ krążenia, chroniąc przed jego chorobami. Wspierają ukrwienie mózgu i poprawiają pamięć krótkoterminową.

7. SMOOTHIE JARMUŻOWO – BANANOWE

Kolejny zielony napój o wielu właściwościach. Wiesz, że jarmuż ma silne właściwości antynowotworowe? Po pierwsze zawarty w nim sulforafan może uchronić przed rakiem prostaty, płuc czy jelita grubego. Po drugie, karotenoidy hamują procesy oksydacyjne co również pomaga chronić się przed nowotworami. Co więcej i ważne dla kobiet – w jarmużu zawarte są również indole hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu może on zapobiegać nowotworowi piersi.
Ale teraz konkret – przygotuj 3-4 liście jarmużu, banana, kiwi, pół szklanki soku winogronowego, pół szklanki mleka kokosowego i odrobinę soku z limonki. Przed zmiksowaniem pamiętaj, aby jarmuż pozbawić zgrubień.

8. FIOLETOWY KOKTAJL JAGODOWO – KOKOSOWY

Potrzebujesz pół szklanki mleka kokosowego, pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki jagód (mogą być mrożone), sok z połowy limonki, łyżkę miodu. Wszystko to blendujesz. Smak jest powalający! Koniecznie spróbuj! Coraz częściej pojawiają się jagody – warto to wykorzystać, chociaż pamiętaj że mrożone będą równie dobre i nie będziesz musiał na koniec dodawać kostek lodu na schłodzenie.

9. KOKTAJL ARBUZOWY Z BORÓWKAMI I BANANEM

Bardzo orzeźwiający, zwłaszcza jeżeli arbuza na trochę przed przygotowaniem koktajlu schłodzisz w lodówce. Potem podziel go na małe części, wyjmij pestki i wrzuć do blendera. Dodaj banana oraz pół szklanki borówek. Uwielbiam borówki – nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze są bombą witamin. Zawierają w dużej ilości wit. A, B, C, E i PP. Ponadto cynk, potas, selen, miedź, żelazo i antyoksyganty. Polecane są zwłaszcza osobom, które na co dzień prowadzą samochody lub spędzają dużo czasu przed komputerem. Witamina A, która jest antyokstgantem zwalcza  wolne rodniki uszkadzające wzrok. Ekstrakty z borówki poprawiają także mikrokrążenie w gałce ocznej, mają wpływ na ukrwienie w obrębie tęczówki i pomocne są w leczeniu chorób siatkówki oka. Skarbnica zdrowia!

10. KOKTAJL PORZECZKOWY NA WODZIE KOKOSOWEJ

Trochę kwaśne smaki, ale bardzo dobre. Dwie garście czarnej porzeczki łączysz z bananem i szklanką wody kokosowej. Blendujesz. Możesz wrzucić kilka kostek lodu – pyycha!

Koniecznie podziel się opinią, który z tych koktajli stał się Twoim ulubionym! Smacznego!

Start typing and press Enter to search